maandag 22 juli 2013

wederom een boek gelezen

Zigeunerkind van Mikey Walsh 


Een geweldig mooi te lezen boek wat Mikey verteld in de ik vorm, waardoor het zo fijn te lezen is. het gaat in het eerste boek vooral om zijn eerste levensjaren tot zijn 15 de jaar. het laatste hoofdstuk is hoe het nu met hem gaat, wonderlijk om te lezen en zeer aangrijpen, dit boek. Dit boek moet je gelezen hebben, net als het vervolg hierop wat ik eerder had gelezen , maar waar ik nu dus ook op in ga.

Korte omschrijving:
In dit boek beschrijft de auteur zijn leven als Roma-kind (zigeuner) in Engeland. In 21 hoofdstukken vertelt hij (in de ik-vorm) hoe hij zijn leven er tot zijn 15e uit zag. Hij heeft een vader die hem slaat en treitert, omdat hij graag wil dat Mikey een stoere vechtersbaas wordt (wat er niet in zit); en verder een moeder, een wat oudere zus, familieleden (onder wie een oom die hem misbruikt) en alle anderen in het zeer gesloten Roma-milieu. Het boek laat goed zien hoe de regels van dat Roma-milieu allesbepalend zijn in het leven van Mikey. Maar hij is niet alleen geen vechtersbaas, hij blijkt ook nog homoseksueel te zijn, en dat past al helemaal niet in die leefomgeving. Uiteindelijk rest hem dan ook slechts een oplossing, namelijk vluchten uit het Roma-milieu en een plek zoeken in de normale samenleving. In het laatste hoofdstuk (22) beschrijft hij kort hoe het hem daarin vergaan is. Hij is inmiddels getrouwd met zijn vriend, werkt als docent (tekenen en toneel) op een basisschool en heeft weer wat contact met zijn familie. Het boek was een grote bestseller in Engeland.

Zigeunerkind op de vlucht van Mikey Walsh.


Dit boek had ik dus eerder gelezen dan bovenstaand boek, het lastige van de bibliotheek is dat er soms niet bij staat of het deel 1 of 2 is waardoor je sommige boeken niet op volgorde leest, maar gelukkig zijn beide boeken ook afzonderlijk goed te lezen. Want in deel 2 wordt een korte omschrijving gegeven wat er vooraf zijn vlucht gebeurd is, dus in zijn jonge jaren.

Omschrijving: 
Mikey is de oudste zoon in een traditioneel Engels Roma-zigeunergezin. Zijn vader, die zijn brood verdient aan de verkeerde kant van de wet, wil van zijn eerste zoon een goede bokser en echte macho maken. Maar Mikey is dat niet, hij voelt zich al jong anders en zijn vader mishandelt hem steeds als hij in hem is teleurgesteld. Bijna veertien leert hij Caleb (25) kennen, bij wie hij zijn hart uitstort en die zijn eerste liefde wordt. Als vader na anderhalf jaar de stiekeme relatie ontdekt, lopen de twee samen weg, maar hun relatie is niet bestand tegen jarenlange achtervolging en mishandeling door Mikey’s familie. Toch lukt het hem een nieuw leven op te bouwen en het contact met de familie te herstellen. De onder pseudoniem schrijvende auteur woont in Londen en werkt nu als dramadocent. Deze ontroerende, redelijk vertaalde herinneringen waren een bestseller in Engeland. Indringend en oprecht doet hij verslag van zijn ervaringen in een traditionele wereld die anders-zijn niet accepteert. Hij laat de zigeunerwereld, ondanks kritiek, in zijn waarde. 

Veel LeesPlezier, Yvon...

2 opmerkingen:

 1. Jaaaa!! Deze heb ik gister ook gelezen, deel 1! Indrukwekkend en aangrijpend boek.
  Begin zo meteen aan deel 2, ik had ze uit voorzorg maar tegelijk gereserveerd. Bedankt voor de tip!!

  Fijne zonnige dag, al denk ik dat je aan het zweten bent met revalidatie :-(

  Groetjessssss

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heerlijk he met dit weer met een boek in de tuin, ik heb net Inferno van Dan Brown gelezen (600 pagina's), schitterend.

  BeantwoordenVerwijderen

Heel fijn dat je een bericht op mijn blog hebt achtergelaten.

Lieve Groet Yvon...