zaterdag 15 november 2014

Inkt uitleg

Deze uitleg over stempel inkten heb ik gemaakt, zodat het een mooie en duidelijk overzicht is, van welke soort inkt je waarvoor kan gebruiken. heb er behoorlijk veel tijd om dit te typen, dus mocht je het ergens willen plaatsen AUB de bron vermelding erbij zetten. BvD. Yvon...

In het kort  geef ik de inktnamen en waar je deze inkt voor kan gebruiken aan.
Je kan de inkten onderverdelen in 2 groepen namelijk de DYE-INKTEN en de PIGMENT INKTEN

DYE-INKTEN (inktsoort die wordt opgenomen door je papier of ander materiaal)
Veel dye inkten kunnen ook op stof gebruikt worden, maar zijn helaas niet echt geschikt om vaak uitgewassen te worden, dan vervaagd de afdruk vrij snel.

Adirondack Dye Inkt (Ranger), deze inkt is extreem vloeibaar ten opzichte n van de andere dye inkten. Je kan er dan ook heel mooie mee sponsen op mat papier, glossy papier en er daarna overheen stempelen. Redelijk traag drogend, is niet watervast, je kan er mee aquarelleren, werkt op vellum met embossingpoeder,werkt op hout met embossingpoeder, werkt op stof, je kan ermee embossen.
Ancient Page (merk Clearsnap), snel droog, is watervast, werkt op mat papier, werkt op glossy papier, werkt op vellum, is niet om te embossen.
Archival (merk Ranger), snel droog, is watervast, werkt op mat papier, werkt op glossy papier, werkt op vellum, werkt op hout, werkt op metaal, werkt op stof (wel verhitten dan met een heattool, is niet om te embossen.
 
Big & Juice (merk Ranger), snel droog, niet watervast, je kan er mee aquarelleren, werkt ook op mat papier, werkt op glossy papier, is niet om te embossen.
Distress (merk Ranger), redelijk snel droog, niet watervast, , je kan ermee aquarelleren, werkt op mat papier, werkt op glossy papier, werkt op vellum (mits verhit), werkt op hout (mits verhit), werkt op stof  (mits verhit), met embossing poeder kan je hem embossen.
Kaleidacolor (Tuskineko), snel droog, niet watervast, je kan ermee aquarelleren, werkt op mat papier, werkt op glossy papier, werkt op vellum, is niet om te embossen.
Memento (Tuskineko), snel droog, is watervast, werkt op mat papier, werkt op glossy papier (mits je het verhit met de heattool), werkt op vellum (mits je het verhit met de heattool), werkt op hout (mits je het verhit met de heattool),  kan je embossen. Perfecte inkt voor fijne details te stempelen.
Memories (Steward Superior), snel droog, is watervast, werkt op mat papier, werkt op glossy papier, werkt op vellum, werkt ook op metaal, styles stones (zijn kleine vierkante steentjes), je kan er niet mee embossen.
Stazon (Tuskineko), snel droog, is watervast, werkt op mat papier, werkt op glossy papier, werkt op vellum, werkt op hout, werkt op metaal, op krimpie dinkie, leer, plastic, is niet te embossen.
Vivid (Clearsnap), niet watervast, , je kan ermee aquarelleren, werkt op mat papier, werkt op glossy papier, werkt op vellum, je kan er niet mee embossen.
*Als er staat watervast denk er dan aan dat sommige inkten iets langere droogtijd nodig hebben dan andere inkten, wil je het zeker goed doen , dan kan je de inkt altijd verhitten met een heattool, dan is hij sneller droog en in sommige gevallen watervast. (zie tabel hierboven).

PIGMENT INKTEN (is een inktsoort die niet wordt opgenomen in je papier)
Alle pigmenten inkten kunnen op glossy papier gebruikt worden mits ze geembosd word met embossingpoeder en een heattool. Dit geld ook voor stof en je kan ze gebruiken om mee te aquarelleren. Dit kan met een lossen navulling, maar ook zo, je neemt je inktpad en drukt die af op een schoteltje, stukje teflon etc als het maar glad is, voegt hier een enkele druppeltjes water bij, dit kan heel fijn met een spritzer.
Als er staat watervast wil dit niet zeggen dat je deze inkt uit kan wassen of het staat er nadrukkelijk bij vermeld. Watervast wil zeggen dat hij niet afgeeft op papier, als hij iets vochtig wordt.
Adirondack Pigment Inkt (Ranger), Droogt heel langzaam, je kan ermee aquarelleren, werkt op mat papier, werkt op glossy papier mits verhit met de heattool, werkt op vellum mits verhit met de heattool, werkt op hout, op stof, mica, krimpie dinkie, metaal en je kan er zelfs mee op glas stempelen mits je die verhit met je heattool, je kan er ook mee embossen.
Brilliance (Tuskineko), droogtijd redelijk snel, is niet watervast, , werkt op mat papier, werkt op glossy papier, werkt op vellum, werkt op hout, je kan ermee stempelen op mica, fimoklei en op krimpie dinky, je kan deze inkt embossen met embossingpoeder.
Colorbox Fluid Chalk (Clearsnap), droogt heel snel, watervast na verhitten met je heattool, werkt op mat papier.
Colorbox pigment Inkt (Clearsnap), droogt heel langzaam, je kan ermee aquarelleren, werkt op mat papier, werkt op hout en vellum mits je het embost met embossingpoeder, en je kan er heel fijn mee embossen met embossingpoeder.
Dauber Duos (Tuskineko), traag drogend, is niet watervast, werkt op mat papier, Op hout en vellum kan je deze inkt gebruiken maar dan wel met embossingpoder, embossen met embossingpoder kan ook op papier.
Fabrico (Tuskineko), de inkt om te gebruiken op stof als, je die vaker uit wilt wassen, langzaam drogend, watervast na het verwarmen van de inkt, werkt op mat papier, werkt op vellum, werkt op hout mits verhit met de heattool, werkt op stof mits verhit met de heattool en is dan ook redelijk goed slijtvast met wassen, Werkt op leer, keramiek en krimpie dinky, embossen met embossing poeder kan natuurlijk ook op papier.
Versacolor (Tuskineko), langzaam drogend, is niet watervast, je kan ermee aquarelleren, werkt op mat papier, je kan ermee op vellum en hout mits je hem embost met embossingpoeder, embossen is mogelijk met embossingpoeder.
Versacraft (Tuskineko), langzaam drogend, na het verhitten met de heattool is hij watervast, werkt op mat papier, werkt op hout mits verhit met de heattool, werkt op stof mits verhit met de heattool, embossen met embossingpoeder kan.
Versafine (Tuskineko), redelijk snel drogend, watervast na het verhitten met de heattool, werkt op mat papier, werkt op vellum mits verhit, werkt op hout mits verhit, je kan er mee embossen met embossingpoeder.
Versamagic ( Tuskineko), droogt redelijk snel, is watervast, werkt op mat papier, werkt op glossy papier, werkt op vellum, werkt op hout, werkt op stof mits verhit met de heattool, werkt op metaal en styles stones, je kan hem niet embossen.
Versamark (Tuskineko),  traag drogend, werkt op mat papier, werkt op gekleurd cardstock (dan krijg je een ton sur ton kleur, hij neemt namelijk de kleur van het cardstock aan, maar dan net ietsjes donkerder), je kan er mee embossen met embossingpoeder (wel verhitten, maar ook met bv pearl-ex en kalkpoeders (bv van een schoolkrijtje), komt omdat deze inkt een klein beetje plakt.


Inkten met speciale toepassing.
Topboss (Clearsnap),  traag drogend, dit is een transparante inkt speciaal om te embossen met embossingpoeder.
Disstres Clear Embossing (Ranger),  traag drogend, dit is een transparante inkt speciaal om te embossen met embossingpoeder.

Opgesteld door Yvon van Heugten Doensen          
Stampidoe.blogspot.nl                                               

6 opmerkingen:

 1. altijd handig alles even op een rijtje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Al kijk je alleen naar de plaatjes dan word ik al vrolijk! De rest gaat boven mijn pet, maar dat wist je al ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vrolijk he koome as good is nog waat vrolijke foto, s/kleurkes beej

   Verwijderen
 3. Bedankt voor de uitleg....Ik zag door de bomen het bos niet meer. zo is het volkomen duidelijk!!
  Ik heb het "gepind" op Pinterest, kan ik het altijd terug vinden:

  http://www.pinterest.com/katootje55/tutorials-paper-/

  Gr, Toos

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een duidelijk overzicht. Ik heb hem uitgeprint zodat ik deze als handleiding bij mijn inkten kan bewaren, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen

Heel fijn dat je een bericht op mijn blog hebt achtergelaten.

Lieve Groet Yvon...