donderdag 18 juli 2013

Wonder van R.J. Palacio

Wonder, oké, het is een jeugdboek, maar heel goed geschreven en ook prima geschikt om als volwassen te lezen, denk dat het het zelfs voor iedereen geschikt is om te lezen ongeacht of je nu jong of oud bent, want het is tevens een leerzaam boek over "iemand in zijn waarde laten"ongeacht hoe hij/zei eruitziet. Dit boek zouden ze op iedere school verplicht moeten laten lezen, zowel de leerkrachten als de kinderen/jeugd etc. en dan een discussie erover voeren omtrent het pestgedrag op de scholen van nu.

 Heb zelfs even gegoogled  en toen kwam ik zelf op de site van de auteur R.J. Palacio een vrouw uit  New York getrouwd, twee zonen en twee honden heeft. Ze kwam op het idee om dit boek te schrijven omdat ze zelf een passage uit het boek had meegemaakt. Het is echt bijzonder goed geschreven en heeft me dan ook diep ontroerd, soms was het mooi en grappig dan intens verdrietig om te lezen hoe Auggie gepest werd. Auggie is de hoofdpersoon uit dit boek en heeft craniofaciale  in zeer ernstige mate. Het boek wat ik gelezen heb is onderstaand maar er is ook nog een ander met een foto van een kind wat van achteren te zien is op de voorkant.

Omschrijving; De 10-jarige August / Auggie dus,is geboren met een zeer ernstig mismaakt gezicht dat na zevenentwintig operaties nog steeds bij iedere onbekende grote weerzin oproept. Hij is nog nooit naar school geweest. Omdat het zijn ouders goed lijkt, gaat hij naar de middenschool. Hij heeft moeite zich te handhaven, omdat hij aanvankelijk niet zozeer gepest wordt, maar – en dat is erger – genegeerd. Wie toch vriendschap met hem sluit, wacht wel de nodige pesterijen. Het verhaal kent verschillende ik-vertellers, onder wie August, die open en met humor zijn verhaal vertelt. Dat biedt een genuanceerd beeld van wat het betekent om te leven met een dergelijke handicap, maar ook wat het voor de omgeving met zich meebrengt. 
De korte hoofdstukken en vlotte taal geven het verhaal vaart. Het slot is wensvervullend, maar als iemand een prettige afsluiting van het schooljaar verdient, is het de innemende Auggie wel. Een indrukwekkend verhaal.

Dit you tube filmpje kwam ik ook op Google tegen en wil het jullie niet onthouden.


Veel LeesPlezier, Yvon...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heel fijn dat je een bericht op mijn blog hebt achtergelaten.

Lieve Groet Yvon...